Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
Juicy Spitroasted Chicken - Piro Rotisserie

Juicy Spitroasted Chicken - Piro Rotisserie

Juicy Spitroasted Chicken - Piro Rotisserie

Volgende week gaan we de PIRO rotisserie bespreken in BeefX Pit News, maar dan moeten we hem natuurlijk wel even uittesten.
Later dus een uitgebreid verslag van de hardware, nu lekker smikkelen van een sappig kippetje.
We hebben een mooie Waardse Boerderijkip van 1.000 gr. genomen en deze droog gedept met keukenpapier.
De kip vullen we met stukjes gedroogde abrikoos en pruim en we doen hier 4 geplette knoflooktenen en stukjes citroen bij.
We sluiten de kip af met een halve citroen.
Met onze vingers maken we de huid los van de borst van de kip en we doen de rasp van een citroenschil (zeste) tussen de borst en de huid.
Dan wrijven we de kip rondom in met Di Lorenzetto olijfolie en kruiden hem rondom met Grate Goods Pork & Poultry Rub.
De kip leggen we op een roostertje nog een paar uurtjes terug in de koelkast om hem verder te drogen en de smaken er in te laten trekken.
We stoken The Bastard met een 2/3 gevulde kolenmand op naar een keteltemperatuur van 160 graden aangegeven door onze correct gekalibreerde HerQs Dome thermometer.
Op rooster hoogte meten we dan bijna 200 gr. (!) let op dat temperatuur verschil, zeker bij een Large kamado.
De Piro Rotisserie plaatsen we in de Bastard en we sluiten de motor aan. Wat meteen opvalt is het flinke gewicht van de gietaluminium ring en de mooie glazen ruit waardoor we straks precies op de kip kijken. Wij gebruiken de JB Edition, welke geschikt is voor Bastard en Kamado Joe. Voor de meeste overige merken is de Original Large geschikt.
We rijgen de kip aan het spit, binden de pootjes vast met slagerstouw en plaatsen de Meater 2 Plus. Deze kan gewoon direct heat meedraaien zonder risico, ideaal.
Het spit plaatsen we in de motor, wat hier meteen opvalt dat er nergens een ‘doodpunt’ in de omwentelingen zit maar dat hij keurig constant draait. Maar zoals gezegd later meer over de Piro rotisserie.
De kip draait op zijn gemak rondjes en de Meater 2 Plus geeft een omgevingstemperatuur van 195 graden aan terwijl de kerntemperatuur ingesteld is op 74 graden. Reken globaal op 20-25 minuten per pond als je een kip grilt.
Dus gaan we lekker ‘voor de buis’ zitten met een biertje en kijken door de ruit hoe de kip langzaam kleur krijgt en het sappige vet er uit druppelt, langs de kip en op de hete kolen valt.
Voordeel van het glas is dat je precies kan zien of de kip niet te hard kleurt of te licht blijft zonder de kamado te openen.
Zo kan je eventueel de temperatuur bij sturen waar nodig.
Als we de 74 graden kerntemperatuur bereikt hebben halen we de kip er uit en laten deze een kleine 10 minuten rusten.
De kip heeft een heerlijk krokant vel gekregen en is echt super juicy. De zoete smaken van het fruit, het zuurtje van de zeste, de rub en de knoflook zorgen voor een heerlijk smaakbalans.
En zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een perfect gegrilde kip, was dat niet wat je als kind al wilde eten op je verjaardag?

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.