Abonneer je op onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze mailing en ontvang €5 korting op jouw eerste bestelling!
Kerst komt eraan, tijd om te bedenken wat er bij het diner op tafel komt te staan. Onze Franse kalkoen is nog steeds de populairste keuze. Deze feestelijke kalkoen is nu zowel rauw en naturel als reeds gevuld en gegaard te bestellen om het je nog makkelijker te maken tijdens de toch al drukke December dagen. Gewicht rauw en naturel; ca. 4.000 gram Gewicht gevuld en gegaard; ca. 3.000 gram Gebraden Kerstkalkoen van Jamie Oliver INGREDIENTEN * 1 bol knoflook* 2 stengels bleekselderij* 8 sjalotten* 1 takje verse salie + enkele extra* 12 plakjes pancetta* 50 gr boter* 1 flinke handvol broodkruim* 1 handvol gedroogde abrikozen* 300 gr varkens gehakt* 1 snuf gemalen nootmuskaat* 1 ei* zout peper* 12 kleine takjes verserozemarijn + enkele extra* 1 kalkoen 4-4.5 kg* 2 wortelen* 1 grote sinaasappel* olijfolie voor het bedruipen* bloem voor de jus* kippen of groentenbouillon voor de jus Voorbereiding Maak de vulling: Snijd 2 tenen knoflook, de selderij en 4 sjalotten in dunne plakjes. Scheur de salie in grove stukken en snijd de helft van de pancetta grof.Smelt de boter in een koekenpan en voeg de gesneden knoflook, salie en pancetta toe en , na 30 sev, de sjalotten en selderij. Laat zachtjes bakken tot alles zacht en goudbruin is. Haal van het vuur en voeg de broodkruim toe. Hak, terwijl het mengsel afkoelt de abrikozen grof en meng ze erdoor.Voeg als de vulling is afgekoeld het gehakt, de nootmuskaat, het ei en flink zout en peper toe en meng alles goed. Snijd de rest van de pancetta door de helft en 1 teen knoflook in dunne plakjes. Leg 1 takje rozemarijn en 1 plakje knoflook op een uiteinde van 1 plakje pancetta , en rol dit strak herhaal dit met de rest tot je 12 rolletjes hebt Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 180 graden Pluk de achtergebleven veertjes en haren weg van je kalkoen en veeg hem van binnen en buiten goed schoon met een stuk keuken papier. Steek de dijen en poten van de kalkoen aan elke kant op 6 plaatsen in. Duw een rolletje in elk gat totdat het nog net uitsteekt.Snijd de rest van de knoflook en sjalotten grof en de wortelen in plakken.Leg je kalkoen op een plank met de nek naar je toe. zoek de rand van de huid dat de kalkoenenborst bedekt en trek deze voorzichtig naar achteren. Duw je vingers en dan je hand onder de huid zodat deze loskomt van het vlees. Als je het voorzichtig doet moet je alle huid kunnen losmaken, terwijl de zijkanten vast blijven zitten zonder dat er gaten in komen. Duw met een lepel je vulling vanaf de nek tussen de huid en de borst en stop de losse huidflap aan de onderkant in. Zo voorkom je dat tijdens het bakken de vulling eruit lekt. Weeg de gevulde kalkoen. Verwarm de sinaasappel 30 sec in de magnetron en stop mhem in de buikholte. Leg de kalkoen in een grote braadslede, bestrooi hem goed met zout en peper en wrijf hem goed in met olijfolie. Omring de kalkoen met de wortelen, sjalotten, knoflook en extra kruiden, Dek dit af met aluminiumfolie en braad dit 18 min per 450 gr of totdat de sappen helder zijn als je in een dij prikt. Verwijder de folie de laatste 45 min om de kalkoen te laten bruinen. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 min rusten op een plank. Leg de geroosterde groenten op een bord, schraap het vet van de bodem van de braadslede los,voeg een beetje bloem en bouillon toe en breng alles op hoog vuur aan de kook. Giet de jus als hij dikker wordt in een pan. Serveer de kalkoen met de groenten en de jus. Serveertips Tips:*Bedruip de kalkoen tijdens het braden regelmatig met olijfolie zodat de huid mooi knapperig wordt*Duw de vulling tussen de huid en het vlees voor een gelijkmatige garing* Voeg eventueel wat citroenrasp toe aan je vulling voor een frissere smaak Bron : Jamie Oliver tip culinair 2005
€46,80
Rauw, Uitgebeend en gevuld met : kipgehakt room pistache noten s selderij champignons cognac.
€67,08
Meld je aan voor onze mailing en ontvang €5 korting op jouw eerste bestelling!