Vlees ontdooien

Beef Exclusief verzend al haar vleesproducten gevacumeerd en diepgevroren en om onze perfecte kwaliteit te kunnen waarborgen is het dus heel belangrijk dat het vlees op de juiste wijze wordt ontdooit. Als je vlees niet op de juiste manier ontdooit kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen waardoor het gevaarlijk wordt om het vlees te eten. Vlees zomaar op het aanrecht laten ontdooien is geen goed idee. Zelfs als het midden van het vlees nog bevroren is, kunnen de buitenste randen al warmer dan 5˚C zijn, de temperatuur waarop bacteriën gaan groeien. Om deze reden is het ook geen goed idee om vlees onder een warme kraan te ontdooien. Hier lees je hoe het wel moet.

Ontdooi vlees in de koelkast waar de temperatuur altijd 5˚C of minder is.

  • Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd.
  • Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen.
  • Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
  • Bereid gehakt of stoofvlees en gevogelte binnen 2 dagen na het ontdooien.
  • Bereid ander vlees zoals varkensvlees, rundvlees, biefstukken en braadstukken binnen 3 tot 5 dagen na het ontdooien.

Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Dit is een veel snellere manier van ontdooien.

  • Doe het vlees in een waterdichte plastic zak. Een lek in de zak kan de veiligheid van het vlees in gevaar brengen.
  • Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt.
  • Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
  • Bereid het vlees onmiddellijk.

Ontdooi vlees in de magnetron. Dit is de snelste, maar door ons niet geadviseerde methode.

  • Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal.
  • Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron.
  • Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen. Bewaar het dus niet om het later te bereiden.

Bron: nl.wikihow.com/Vlees-ontdooien

Powered by Lightspeed