Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
280173059_1935593443300941_5295797762742968357_n

Buikspek met crispy zwoerd

Eerst hebben we het spek uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd. De volgende dag hebben we veel, heel veel gaatjes geprikt in de huid van het spek. Dat viel nog niet mee, dus uiteindelijk hebben we een vorkje gebruikt, maar een bosje metalen satéprikkers had ook goed gekund. Vervolgens hebben we het spek onbedekt met de vleeskant omlaag op een rooster op een braadslee in de koelkast gelegd om te drogen. Na 48 uur was de huid al aardig gekleurd en begonnen we met de bereiding.

Van onze collega Eloy kregen we de tip om buikspek eens op deze wijze te bereiden voor een crispy zwoerd.
Eerst hebben we het spek uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd.

De volgende dag hebben we veel, heel veel gaatjes geprikt in de huid van het spek. Dat viel nog niet mee, dus uiteindelijk hebben we een vorkje gebruikt, maar een bosje metalen satéprikkers had ook goed gekund.

Vervolgens hebben we het spek onbedekt met de vleeskant omlaag op een rooster op een braadslee in de koelkast gelegd om te drogen. Na 48 uur was de huid al aardig gekleurd en begonnen we met de bereiding.

Eerst snijden we de vleeskant kruislings in en bestrooien we deze royaal met R Butts R Smokin Cherry Habanero Rub. Dan draaien we het spek om, zorg dat de zwoerdkant schoon en droog blijft.

De Big Green Egg dekken we onderin half af (folie of halve platesetter, kan allemaal). Hierop plaatsen we een lekbakje.

Bovenin plaatsen we het RVS rooster, en de medium Bastard grill elevator die we van de week gebruikten laten we nu met 2 pootjes door het rooster zakken en het derde pootje ondersteunen we met een stevig gevouwen strookje alufolie. De temperatuur stoken we op naar 250 graden.

Het rooster staat zo ingezet dat het schuin boven de directe kolen hangt.

Nu leggen we het spek op het schuine rooster met de vleeskant omlaag en dit laten we 10 minuten zo liggen. Hou het een beetje in de gaten, een Medium of een Large kamado kunnen wat andere resultaten opleveren, laat het niet verbranden.
Temperatuur daalt nu naar ca. 200 graden C en dat houden we zo.

Na 10 minuten halen we het spek er uit, sprayen een heel klein beetje olijfolie op het zwoerd en bestrooien dit met zeezout.

Zou je dit eerder doen dan trekt het zout vocht door de zwoerd en wordt hij niet crispy.

Nu leggen we het spek met de zwoerdkant omlaag op het schuine rooster boven de kolen. ‘It’s Time to Pop’. Wanneer je zwoerd goed droog is zal het poppen als popcorn. Dus luister als een echte BBQ fluisteraar naar wat er binnen gebeurt.

Hou het goed in de gaten, je wilt geen brandend vet en draai het vlees regelmatig terwijl je het zwoerd aan de onderkant houdt.

Door het schuine rooster stroomt al het laatste vocht en smeltende vet weg richting de opvangbak.
Vet en vocht wat door het zwoerd zou zakken houdt het crispy worden namelijk tegen.

Draai het vlees om de 5 minuten tot de zwoerdkant hard is als je er tegenaan tikt met een lepel. Dit duurt 20 tot 30 minuten.

Haal het spek nu uit de BGE, draai het rooster zo dat het schuine rooster op de indirecte kant staat. Schuif eventueel je lekbak iets op.

Leg het vlees nu met de vleeskant omlaag op het schuine rooster en gaar nog even 30 minuten door.

Voel nu hoe zacht het spek zelf is (als een warm mes door boter?). Laat het spek eventueel nog 30 minuten liggen als je het nog zachter wilt.

Haal het spek uit de kamado, smeer een pistolet met mosterd mayonaise en snij plakken van het spek. Doe dit met de spekkant omlaag met een goed mes, want de zwoerd moet je breken als een cracker en zo klinkt het ook.

Beleg het broodje met de mosterd mayo, spek en wat verse frisse rauwkost. Ook de volgende dag heerlijk om je collega’s mee jaloers te maken.


Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.