Waardse boerderijkip rollade gekruid is ca. 1.000 gram en eigenlijk gewoon een hele waardse kip zonder botten, smaakvol gekruid, opgerold en met een netje er omheen. Heerlijk uit de pan of oven, maar deze keer maakten we er een gerookte kiprollade van zoals in onderstaand recept;
GEROOKTE KIPROLLADE
Onze Waardse Boerderij kiprollade is natuurlijk super lekker, maar op de Big Green Egg maken we hem nog specialer.
Het is eigenlijk gewoon een hele kip zonder botten, gekruid, opgerold en met een netje er omheen. Heerlijk uit de pan of oven maar deze keer maakten we er gerookte kip van.
Het stelt niet veel voor. We richten de BGE indirect in op een ca.120 graden. Bij de kolen leggen we één chunk sinaasappel-rookhout en de rollade leggen we op het rooster.
Af en toe sproeien we deze met wat appelsap en we wachten op een kerntemperatuur van 75 gr.
Ik kan er een heel stoer verhaal van maken, maar that’s it.
Aangezien we alle tijd hebben doen we maar een biertje in en gaan we aan de slag met de Petromax lamp. Blijft toch wel heel gaaf, die hele procedure van pompen, aanjagen en ontsteken van de lamp. Het leuke is ook dat je altijd reactie krijg op de lamp als je gasten hebt in the pit. En zeg nou zelf, is hij gaaf of niet?
We hebben de 'chef’s table’ in the pit alweer herfst-/winterklaar gemaakt en met deze verlichting erbij zal het wel weer vaak gezellig laat worden.
De rollade is ondertussen klaar en super sappig, de rooksmaak is duidelijk aanwezig en we zeggen nog tegen elkaar dat het lekker is om de left-overs morgen in een salade te verwerken.
Maar helaas, geen stukje kip heeft het einde van de avond gehaald.
www.BEEFEXCLUSIEF.nl - WE LOVE TO GRILL!
Sappige kiprollade uit de oven
Een heerlijke sappige kiprollade is verschrikkelijk lekker en de bereiding is zeer eenvoudig.
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk een goede rollade. Het liefst van scharrelvlees, zodat de kip het ook goed heeft gehad. Dit is goed voor de kip en (vrijwel altijd) ook goed voor de smaak!
Benodigdheden: +/- 500 gram (scharrel) kiprollade
Stap 1.
Verwarm de elektrische oven voor op 180 graden.
Stap 2.
Braadt de kiprollade in boter +/- 5 tot 10 minuten in een braadpan, zodat deze rondom een mooi bruin kleurtje krijgt.
Stap 3.
Plaats de rollade hierna zo’n 34 – 45 minuten in de oven. Controleer tegen het einde van de braadtijd met een kernthermometer (insteekthermometer) regelmatig de temperatuur. De rollade is klaar als het binnenste van de rollade 80 graden is.
Stap 4.
Haal direct de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verwijder hierna voorzichtig het netje, snijdt de rollade in mooie gelijke plakken (trancheren) en dien ze op.
Serveer-tip: met gepofte aardappelen en broccoli (lekker simpel, maar erg lekker).