Nieuw

Varkenswangen

Varkenswangen van het Iberico varken zijn voor veel mensen nog een goed bewaard geheim. Deze heerlijke zachte wangetjes laten zich makkelijk bereiden en ideaal om te stoven.
Op voorraad
X

32,10 incl. BTW

  • Voor 16:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis bezorging vanaf €95,-

Productomschrijving

HEMELSE IBERICO VARKENSWANGEN IN LEFFE BRUIN

Weet je nog, die enge harige tante die vroeger altijd in je wang kneep. Uiteindelijk wist zij kennelijk wel wat lekker was. Er gaat namelijk weinig boven de Hemelse Iberico Varkenswangen.

Allereerst kruiden we de wangen van de eikeltjes knabbelende varkens met R Butts R Smoking Rub.
We richten de BBQ in op indirect en brengen hem op 110 graden. Ik zeg speciaal BBQ i.p.v Big Green Egg, want vorige week kreeg ik een opmerking van een vriendin: “Het ziet er altijd zo lekker uit, maar ik heb geen Big Green Egg’.
Uiteraard werkt een BGE super, zeker voor Low and Slow bereiding, maar dit kan ook allemaal prima op een Weber of andere gesloten BBQ en zelfs op een gas Genesis. Enige voorwaarde is dat je langdurig 110 graden vast kan houden.

We leggen een chunk rookhout op de kolen, en de wangetjes op het rooster en sluiten de deksel voor 2 uur.
Na 2 uur gieten we een flesje Leffe bruin in een aluminium bakje, doen daar een gesneden zoete ui en 2 plakken boter bij. Hierop leggen we de wangen en daar gieten we Blues Hog Smokey Mountain BBQ-saus overheen. Het geheel sluiten we af met aluminium folie en plaatsen we weer 2 uur in de BBQ op nog steeds 110 graden.

Na deze 2 uur halen we de bak er uit en leggen de wangetjes terug op het rooster. Nu lakken we ze rondom met de zoetige Very Berry saus van Smokey Goodness en laten ze zo nog een uurtje liggen. Halverwege lakken we ze nog 1 keer extra.

Na in totaal 5 uur zijn de Hemelse Ibireco Wangetjes klaar, het is weinig werk, je moet wel wat geduld hebben, maar dan heb je ook echt een super lekker stukje vlees op je plank liggen.

- Good Friends, Good Food, Good Times - www.BEEFEXCLUSIEF.nl


Carrilleras (Spaans voor wangen) van het Iberico varken zijn twee kleine stukken van ongeveer 100 gram, die zich in de kaak bevinden. Deze hebben bijna geen vetgehalte en bestaan uit ineengestrengelde vezels. Zij hebben daardoor een stevige beet, die kenmerkend is dankzij de bijzondere structuur. Deze snit is de basis voor vele populaire stoofschotels die werkelijk onvergetelijk zijn.

2-2-1 IBERICO VARKENSWANGEN

Varkenswangen, kan je die eten dan? Echt wel! Sterker nog het is echt een super stukje vlees. Na kilo’s aan eikeltjes gekauwd te hebben zijn deze Iberico wangen echt topkwaliteit.
Bij de meeste recepten gaan de wangen in een stoofpotje. Heerlijk, maar wij hebben andere plannen.

We gaan de wangen bereiden op een variant van de bekende spareribs 3-2-1 methode.
Dat wil zeggen dat we de wangen in 3 fases gaan bereiden.

Allereerst kruiden we de wangen met een droge rub, in dit geval Pig Powder van Smokey Goodness.
Je ziet overigens een mooie adering in de wangetjes, deze zal uiteindelijk vrijwel volledig oplossen en als één grote smaakmaker dienst doen.

Fase 1:
De Big Green Egg hebben we indirect ingericht en afgesteld op 110 gr.
We voegen wat beuken rookhout bij het vuur.
De wangetjes gaan het rooster op, deksel dicht en de timer gaat op 2 uur.

Fase 2:
Van Aluminiumfolie vouwen we een mooi bakje waarin alle wangetjes naast elkaar in passen.
Als deze er in liggen gieten we er een flesje Leffe bruin bij, voegen wat flinke klonten boter toe. De wangen moeten minimaal half onder staan. We gaan nu stoven, dus theoretisch zou je gewoon laurier, peen etc. toe kunnen voegen, maar dat doen we niet. Wij willen de BBQ smaak versterken dus gieten royaal Stockyard Southern Blues over de wangen. Dan vouwen we het pakket goed dicht en schuiven hem voorzichtig terug op het rooster. Temperatuur houden we op 110 en de timer gaat weer op 2 uur.

Fase 3:
Na 2 uur vouwen we het pakketje voorzichtig open, de wangetjes zijn al helemaal zacht, maar wij leggen ze weer terug op het rooster en lakken ze rondom met Southern Blues BBQ saus. Zo laten we ze nog een uurtje liggen op 110 graden.

Ondertussen maken we wat dikke frieten en mayonaise.
Na 5 uurtjes gaan de wangen op de plank met wat dikke frieten erbij. Aardappel stamppotje kan ook prima, zeker met de ’jus’ uit het pakketje van fase 2.

Het vlees is heerlijk zacht en valt uit elkaar als stoofvlees, maar heeft veel meer een eigen smaak gehouden.
Als je dit nog nooit geprobeerd hebt, echt doen want je hebt wat gemist.
Het is niet veel werk, je moet alleen wel 5 uurtjes geduld hebben.

www.BEEFEXCLUSIEF.nl - WE LOVE TO GRILL


Iberico wangen met truffel aardappel, knolselderij met chorizo en sherry saus

 

Boodschappenlijstje voor 4 personen

4x varkenswangen a 180 gram
1x winterwortel
1x prei
1x knolselderij
Paar takjes Tijm
1x blaadje laurier
1x kruidnagel
1x fles stevige rode wijn
1x fles medium sherry
2 liter basisjus (kalf)
600 gram truffelaardappelen
Melk en boter
Kleine chorizo

Bereiding:

• De varkenswangen peperen en zouten en daarna kort maar stevig bakken in olijfolie
• Leg de varkenswangen in een passende pan en blus deze af met rode wijn en sherry
• Snijd wortel, prei, ui en een kwart van de knolselderij fijn en gaar deze even mee in de bakpan. Het andere deel van de knolselderij gebruiken we later
• Plaats het geheel op de varkenswangen en voeg tijm, rozemarijn, knoflook, laurier en een stuk kruidnagel toe
• Dit geheel op zacht vuur laten sudderen voor 5 uur
• Neem de varkenswangen uit het kookvocht en laat deze afkoelen
• Zeef het kookvocht en voeg eenzelfde hoeveelheid basisjus toe. Wij maken onze eigen basisjus maar voor thuis is het makkelijker om een pakje kalfsjus te gebruiken van Knorr.
• Breng het geheel aan de kook en laat deze tot circa de helft weer inkoken

• De saus is nu klaar
• Kook de truffelaardappelen gaar in water met zout en maak hier puree van met melk en boter naar eigen smaak
• Schil het overige deel van de knolselderij en snijd deze in gelijkmatige dikke plakken en snijd deze vervolgens in gelijkmatige repen
• Snijd de chorizo worstjes in plakken en bak ze kort

De opmaak het gerecht

• De varkenswangen licht bloemen en aanbakken
• Zet de wangen samen met de chorizo voor 4 minuten in de oven op 180 graden
• Stop de puree in een spuitzak en spuit het netjes aan de rand van het bord
• De knolselderij gaar stoven in boter, water en zout
• De wangen daarboven op gedresseerd
• 5 stukjes chorizo er omheen
• Dresseer de saus licht over het gerecht

De bezorging wordt verzorgd door PostNL en vindt plaats op dinsdag tot en met zaterdag. Op zondagen, maandagen en feestdagen wordt niet geleverd.

U kunt bij het afrekenen kiezen voor levering de volgende dag. Dat kan voor bestellingen die tot 16.00 uur geplaatst zijn.

Meer informatie

Bestellingen na 16.00 uur komen een dag later. Een excact tijdstip van levering is niet vooraf af te spreken. Via track&trace van PostNL kunt u zien wat de verwachte aflevertijd is. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat PostNL bij standaard verze

Recepten

Reviews

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box