Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
277788182_1909091149284504_7264103797572237315_n-3

Warm gerookte zalmzijde uit de MES 130 Smoker

Warm gerookte zalmzijde uit de MES 130 Smoker We wilden een zalmzijde warm roken, maar op niet te hoge temperatuur dus hebben we onze Masterbuilt MES 130 electric smoker er even bij gepakt.

We wilden een zalmzijde warm roken, maar op niet te hoge temperatuur dus hebben we onze Masterbuilt MES 130 electric smoker er even bij gepakt. Het is niet het meest fotogenieke apparaat, maar werkt wel echt super.

Met een temperatuur range tussen de 38 en 135 graden Celcius kan je niet alleen zalm roken, maar ook bijvoorbeeld prima spareribs roken en garen. Een perfecte gecontroleerde bereiding dus, maar eerlijk is eerlijk, je gaat niet een avond met z’n allen gezellig rond deze kast zitten. Het is wel echt een fijne aanvulling in je pit naast je Kamado, Weber, Braai etc.

Pekelen.
We hebben een mooie zalmzijde gepakt en rustig ontdooid in de koelkast. Deze checken we nog even op losse graten maar vinden er geen één.

Om de zalm te drogen en extra smaak te geven gaan we deze eerst pekelen. Dat kan nat in een zout/suiker bad, maar wij kiezen voor droog pekelen. Dit kost aanzienlijk minder tijd.

We pakken de blender en doen hier een pond zeezout in gevolgd door 125 gram bruine basterdsuiker, 125 gram viskruiden en een stuk of 10 jeneverbessen die we eerst even kneuzen met de vijzel, en 5 laurierblaadjes. Dit mixen en mengen we even goed in de blender tot het een mooie egale rub is geworden.

De zalm leggen we op bakpapier en deppen we nog een keer helemaal goed droog en bedekken deze volledig met de rub.

We leggen hem goed droog en koel weg voor 45 minuten. Het zout onttrekt vocht aan de vis en de kruiden trekken er ondertussen in. Laat hem niet te lang liggen, dan wordt hij te zout.

Na 45-50 minuten spoelen we de zalm schoon en deppen hem nogmaals goed droog. Je kan hem nu in de koelkast laten drogen, maar wij gebruiken meteen de smoker.

De Masterbuilt MES 130 stellen we op de display in op 40 graden. De zalm snijden we in 2 delen en op het rooster leggen we citroen schijfjes, hierop leggen we de huidkant van de zalm. Zo kan de zalm niet aan het rooster blijven kleven.

De zalm leggen we in de smoker en laten we op 40 graden drogen. De ventilatieschuif boven gaat op een kier zodat de vochtige lucht kan ontsnappen.

Na ruim 45 minuten gaan we de zalm garen door de temperatuur te verhogen naar 70-75 graden. Hierbij doen we alvast een klein beetje kersen rooksnippers in de feeder voor wat eerste rook.

Na een minuut of 20 zetten we de temperatuur op 80 graden en voegen we extra rooksnippers toe.

We hebben een Probe in de zalm geplaatst om de kerntemperatuur te monitoren. Een goede kerntemperatuur ligt tussen 45 en 65 graden, dat is echt een kwestie van smaak. Wij gaan voor ca. 52 graden, dan is de zalm heerlijk sappig. Ook de rooksterkte is een kwestie van smaak en proberen. Bij ons lag hij ca. 35 minuten in de rook, gemeten vanaf het moment dat we naar 80 graden gingen. De smaak is heerlijk, maar niet te dominant.

Wil je meer rooksmaak, maar niet hoger in kerntemperatuur? Stel dan de smoker terug naar een lagere temperatuur en laat hem even doorroken.

Terwijl de zalm lag te roken hebben we een lekkere mosterdmayonaise gemaakt:

Roer 2 tl fijne mosterd en 2 tl grove mosterd met 2 el azijn en 2 eierdooiers los in een kom. Klop 16 el zonnebloemolie in een dun straaltje langzaam door dit mengsel. Stoppen met de olie toevoegen als de saus deze niet meer opneemt. Breng op smaak met peper en zout. Het beste resultaat krijg je als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

In de MiniMax hebben we wat plakken Bussing Brood geroosterd en hierop eten we de zalm met wat bieslook en de Mosterd Mayonaise.

 

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.