Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
264439823_1827609114099375_8400149997774769033_n

Bavette met vijgenchutney en shiitake

We hebben een geweldige graangevoerde Platte Valley Black Angus Bavette van 1.400 gram uit Colorado USA gebruikt. Uiteraard hebben we deze een dag van te voren uit de vriezer gehaald en in de koelkast rustig laten ontdooien.

We hebben een geweldige graangevoerde Platte Valley Black Angus Bavette van 1.400 gram uit Colorado USA gebruikt.

Uiteraard hebben we deze een dag van te voren uit de vriezer gehaald en in de koelkast rustig laten ontdooien.
Een halve dag voor bereiding mengen we 200 gram roomboter met een fijngesnipperd bosje Dragon, een gesnipperde knoflookteen en wat zeezout tot een heerlijke kruidenboter. Zorg dat deze goed op kamertemperatuur is om makkelijk te smeren.

De bavette ontdoen we waar nodig van vliesjes en los vet. Dan smeren we de bavette rondom royaal in met de kruidenboter. Van stevig aluminiumfolie vouwen we op een plank een bakje waar we de boterbavette inleggen. Deze leggen we nog een paar uur terug in de koelkast. Een uur voor bereiding halen we deze uit de koelkast en brengen we hem op kamertemperatuur.

De Big Green Egg richten we in voor indirect heat, dus met de convEGGtor, lekbak en RVS rooster. We regelen hem in op 110 graden.

Als de temperatuur mooi stabiel is plaatsen we de Meater+ in de Bavette, stellen de kerntemperatuur in op 50 graden en schuiven we de foliebak met de bavette van de plank af op het rooster. Deksel dicht ‘and now we wait’.

De bavette zal heel langzaam garen in de rustig smeltende kruidenboter tot hij een mooi kerntemperatuur heeft. Daarna hoef je hem alleen heel even op het rooster te leggen voor de grillmarks, maar is hij als je ‘m door snijdt van boven tot onder mooi egaal van garing en kleur. Bovendien trekt de kruidensmaak nog meer in het vlees en wordt hij super mals.

Maar goed, de bavette ligt (dat zal ongeveer een uurtje duren afhankelijk van het gewicht) en we beginnen aan de vijgenchutney. We snijden 6 vijgen doormidden en snipperen 1 sjalotje. Verder zetten we wat olijfolie, 2 el rode wijnazijn, 1 tl rietsuiker, 25 ml water en een afgeritst takje tijm klaar.

Voor het gemak plaatsen we de Petromax ft3 Dutch Oven op een losse brander. Als de pan goed heet is doen we er wat olijfolie in en fruiten de ui aan tot deze glazig is. Met een lepel scheppen we de vijgen uit de schil en doen deze in de pan. Ze zijn mooi zacht en met een spatel maken we er moes van. Dan gaat de rode wijnazijn, het water en de suiker erbij en roeren we het tot één geheel. Dan zetten we het vuur laag en laten we het een kwartiertje inkoken. Als het te droog wordt kan je er wat water bij doen.

Nu maken we wat shiitake (paddestoelen) schoon en snijden deze doormidden.

Inmiddels is de bavette op 50 graden kerntemperatuur en deze leggen we even apart. We halen de convEGGtor en het RVS rooster er uit, plaatsen het gietijzeren rooster en zetten alle schuiven open.

We halen een paar lepels vet uit de aluminium bavette bak en doen dit in een wok. Hierin bakken we straks de shiitakes even lekker aan op de Big Green Egg.

Nu grillen we de bavette even snel en volgas af op het gietijzeren rooster. Als de strepen er mooi op staan leggen we hem weg om te rusten en bakken de shiitake.

De bavette snijden we dwars op de draad in plakjes en serveren we met de chutney en shiitakes. Je kan hier een heerlijk pastinaak stamppotje en/of gegrilde groene asperges bij serveren.

Bestel hier je Platte Valley Bavette

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.