Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
318554933_554123432824665_3827401163129273356_n-1

DRY AGED RIBSTUK VAN HET SPIT

Rib roast of ribstuk, het blijft natuurlijk het ultieme gerecht voor kerst. Hoe gaaf is het om deze aan je draaispit te rijgen? Het lijkt misschien wat eng met zo’n groot stuk vlees, maar is prima te doen. We kozen een relatief kleine, 2 bots Dry Aged Waards Rund ribstuk met schoongesneden botjes en een gewicht van 2,2 kg.

Rib roast of ribstuk, het blijft natuurlijk het ultieme gerecht voor kerst. Hoe gaaf is het om deze aan je draaispit te rijgen?

Het lijkt misschien wat eng met zo’n groot stuk vlees, maar is prima te doen.

We kozen een relatief kleine, 2 bots Dry Aged Waards Rund ribstuk met schoongesneden botjes en een gewicht van 2,2 kg.

Zorg dat je het vlees op tijd in de koelkast laat ontdooien, ons stuk van 2,2 kg was na 36 uur precies 0 graden in de kern.

We beginnen met wat silverskin en wat overtollig vet weg te snijden en binden de rib roast op met slagerstouw om deze bij elkaar te houden.

Dan wrijven we hem in met olijfolie en bestrooien hem royaal met Flor del Delta. Het is een flink stuk dus wees niet te zuinig.

Steek het spit er doorheen. Probeer een beetje het balans punt te vinden, wat niet helemaal in het midden ligt.

De Big Green Egg Medium hebben we voorzien van onze spitring en staat op ca. 150 graden. Doe niet te veel houtskool in je ei.

We pakken de uitstekende botjes in met aluminiumfolie want deze komen dicht bij het vuur en we willen geen zwarte botten.

Dan plaatsen we de Meater, leggen de ribroast in het ei en sluiten de deksel.

Als de roast even draait geeft de Meater aan hoelang we nog hebben. In ons geval 5 kwartier. Tijd genoeg voor een biertje en eventueel een voorgerecht.

Dan smelten we wat boter in een pannetje, doen hier wat Flor del Delta zout en Blues Hog Bold & Beefy dry rub bij. Nog even een scheutje Jack Daniels Tennesee Honey er in en dan knopen we een kruiden kwastje in elkaar van tijm en rozemarijn. Hier bestrijken we het vlees regelmatig mee.

Ondertussen maken we ook nog een cranberrysaus. We vullen een pan met 1 dl heet water, 1 dl port, 100 gram suiker, 1 steranijs, wat kaneel en als laatste 250 gram cranberry’s, dit laten we een half uurtje zacht opstaan.

Als de rib roast een kerntemperatuur heeft van 48 graden halen we deze van het vuur en laten deze 20 minuten rusten. Let op bij zo’n groot stuk vlees dat deze nog flink door gaart. Bij ons kwamen we zo precies op de gewenste 54 graden.

We snijden de roast tussen de botten door en serveren hem op een plank met de cranberrysaus.

Wil jij ook zo’n geweldige rib roast? Bestel hem dan hier

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.