Nog even dat heerlijke vakantiegevoel terughalen en dromen van een lunch in een Frans havenstadje. Klotsende golven tegen de vissersbootjes en het tikken van de staalkabels tegen de masten.
Een glaasje koude witte wijn in de schaduw van de parasol en een ober die deze heerlijke salade komt brengen…
Wil je dit gevoel ook? Dan zal je wel zelf aan de slag moeten.
Het is niet ingewikkeld, maar uiteindelijk ben je wel ruim anderhalf uur in de weer met de bereiding.
Dit recept kregen we van Big Green Egg Nederland over de mail. En laten wij nu net een nieuwe voorraad tonijn binnen gekregen hebben bij Beef Exclusief.
Tel daarbij het prachtige zomerweer voor de komende dagen en 1+ 1 = 2.
Hieronder plaatsen we het originele Big Green Egg recept.
Wij hebben een paar kleine wijzigingen doorgevoerd.:
- Voor het gemak hebben wij geschilde krieltjes gebruikt.
- Als Olijfolie gebruiken wij Di Lorenzetto Olijfolie uit de eigen Italiaanse boomgaard van een Waddinxveense Onderneemster.
- Verder gebruiken we Chili Zout van Zeeuwsche Zoute uit de Oosterschelde bij Bruinisse, een heerlijk zacht zout met een kick van de Chili.
- Voor de Tonijn gebruiken we onze eigen Tonijnsteaks van Beef Exclusief.
- Tijdens het grillen sluiten wij de deksel van de MiniMax juist niet om te voorkomen dat de tonijn teveel gaart. Noem het Pitmasters eigenwijsheid.
INGREDIËNTENSALADE
• 500 g krieltjes
• 250 g haricots verts
• 4 eieren
• 1 kropsla
• 2 rode uien
• 2 el Di Lorenzetto olijfolie
• 200 g cherrytomaatjes
• 8 ansjovisfilets
• 25 zwarte olijven zonder pit
• 3 el kappertjes
VINAIGRETTE
• 1 teentje knoflook
• 2 el wittewijnazijn
• 1 tl Franse mosterd
• 1 tl citroensap
• 125 ml Di Lorenzetto olijfolie
KRUIDENMIX
• 2 el rozemarijn
• 1 el versgemalen zwarte peper
• 1 el Zeeuwsche Zoute Chilly zeezout
• 1 tl suiker
TONIJN
• 2 tonijnsteaks van 200 g
• Een laagje Di Lorenzetto olijfolie op een schotel.
VOORBEREIDING
• Schil de krieltjes en breng ze in een pan met lichtgezouten water aan de kook. Zet het vuur lager en kook ze in ca. 8 minuten beetgaar. Snijd intussen de uiteinden van de haricots verts. Breng ze in een pannetje met lichtgezouten water aan de kook, zet het vuur laag en kook ze in ca. 3 minuten beetgaar. Breng de eieren in een pannetje met water aan de kook. Zet het vuur lager en kook ze in ca. 6 minuten hard.
• Giet de haricots verts af en spoel ze met koud water af. Laat uitlekken. Giet de krieltjes af en laat ze afkoelen. Giet de eieren af en laat ze in koud water schrikken.
• Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 250 °C.
• Pluk intussen de blaadjes van de kropsla. Pel de rode uien en snijd ze in reepjes.
• Pel voor de vinaigrette de knoflook en pers het teentje uit. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een mengbeker en mix met een staafmixer glad.
• Ris voor de kruidenmix de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Meng alle ingrediënten voor de mix en strooi op een bord.
• Meng de extra vierge olijfolie door de afgekoelde krieltjes. Verdeel de sla over een grote schaal. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
BEREIDING
• Leg de krieltjes op het rooster, sluit de deksel van de EGG en gril ze ca. 1½ minuut. Keer de krieltjes om en gril ze nogmaals 1½ minuut. Schep de krieltjes in een schaal. Leg de cherrytomaatjes op het rooster, sluit de deksel van de EGG en gril ze ca. 1 minuut. Keer de tomaatjes om en gril ze nogmaals 1 minuut. Schep de tomaatjes in een schaal.
• Snijd de tonijnmoot in steaks van ongeveer 3 centimeter dik. Schenk de olijfolie op een bordje en zet deze naast de kruidenmix. Wentel de tonijnsteaks met beide kanten door de olijfolie en vervolgens door de kruidenmix. Druk de kruidenmix iets aan.
• Leg de steaks op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril ze ca. 1 minuut, draai de steaks een kwartslag en gril nogmaals 1 minuut. Keer de tonijnsteaks om en gril nogmaals twee keer 1 minuut; sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
• Haal de steaks uit de EGG en leg ze op een snijplank. Verdeel de haricots verts, de krieltjes, de tomaatjes, de rode ui, de ansjovisfilets, de olijven, de kappertjes en de partjes ei over de salade. Snijd de tonijnsteaks in plakjes en verdeel over de salade. Besprenkel tenslotte met de vinaigrette.
Featured products
Kraan Vlees Service Tonijn Steak ca. 200 gram
€7,95
Zeeuwsche Zoute Zeeuwsche Zoute Chili
€9,95
Di Lorenzetto Extravergine olijfolie
€14,95
Big Green Egg MiniMax
€1.185,00