We spraken laatst jager Pieter van Waaij over wildbereiding. Hij gaf een suggestie voor pinwheels van hazenrug filet.
Van Patricia (Green Exclusief) kregen we o.a. spruiten, verse cranberry’s en sinaasappel mee voor de saus, dus dat moest wel goed komen.
Eerst maken we de cranberrysaus, dit is super simpel.
Het duurt ongeveer een half uurtje, maar dit kan je makkelijk vooraf maken.
Wat je nodig hebt is: 1 perssinaasappel, 100 gram donkere basterdsuiker, 75 ml rode port, 3 kruidnagels, 250 gram cranberry’s, 1 kaneelstokje, 1 steranijs en 0.5 theelepel zout.
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil zonder het wit mee te raspen.
Doe 1 tl zest (schilrasp), 25 ml sinaasappelsap, suiker, port, kruidnagels, cranberry’s, kaneel, steranijs en zout in een pannetje en laat dit 20 minuten zachtjes koken, roer regelmatig om.
Druk na 10 minuten de cranberry’s stuk met een pollepel.
Voeg wat suiker toe als je de saus te zuur vindt.
Laat iets afkoelen, verwijder de kruidnagel en kaneelstukjes en zet warm weg (lauwwarm serveren).
We kruiden de 100 grams Hazenrug filets met Zeeuwsche Zoute Gerookt. Op een plank leggen we 2 plakken ontbijtspek overlappend achter elkaar.
We rollen de haasfilets op, beginnend aan de dunne kant en rollen door, het spek mee rollend.
Dan binden we op met een slagerstouwtje.
Een prikker is niet nodig, het worden dus eigenlijk ‘pinless’ wheels.
De kamado richten we in met één RVS rooster, direct heat onderin en één RVS rooster boven een platesetter.
Temperatuur gaat naar een 200 graden en we grillen de rolletjes aan beide kanten direct heat.
Dan rollen we de spekkant nog even over het rooster.
Als deze ook wat kleur heeft plaatsen we de ‘wheels; indirect en laten we deze doorgaren naar 46 tot 50 graden.
Nu laten we ze even afgedekt rusten en garen ze nog 2 graden door naar 48 tot 52 graden.
Op het bord schenken we een flinke lepel cranberrysaus en hier middenin plaatsen we het vlees. Hier malen we nog wat Knoflook-Pepermix over.
We maken het bord af met de spruiten en wat aardappelpuree, en ter decoratie nog wat sinaasappel zest en steranijs.
Een super lekkere combi die ook in december zeker niet zou misstaan op tafel.
Featured products
Wild Hazen Rug Filet
€3,50
Zeeuwsche Zoute Zeeuwsche Zoute Gerookt
€8,95
€8,95