Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 10:00 besteld, vanavond in huis (ma-vr)*

View my cart (0)
210114648_1713766885483599_1481075311355897255_n

Butterfly Chicken met compote van gerookte appel en frites.

Uiteindelijk is het gewoon de volwassen versie van het favoriete verjaardagsmenu uit je kindertijd: kip met patat en appelmoes (met kers). Ook bekend als Roadkill Chicken, Highway Chicken, Spatchcock, platte kip of butterfly Chicken, noem het hoe je wilt. Het grote voordeel van deze kip is dat hij zo mooi gelijkmatig gaart.

Uiteindelijk is het gewoon de volwassen versie van het favoriete verjaardagsmenu uit je kindertijd: kip met patat en appelmoes (met kers).

Ook bekend als Roadkill Chicken, Highway Chicken, Spatchcock, platte kip of butterfly Chicken, noem het hoe je wilt.
Het grote voordeel van deze kip is dat hij zo mooi gelijkmatig gaart.

Allereerst knippen we met een wildschaar langs beide zijden van de ruggengraat van de kip, dan vouwen we de kip voorzichtig open en halen eventuele losse stukjes of vet weg. Dan snijden we het borstbeen er voorzichtig uit. Dit hoeft niet, je kan ook een steen of gewicht op de kip leggen, maar zo ligt hij uit zichzelf mooi vlak.

Dan wrijven we de kip in met wat Di Lorenzetto olijfolie om de rub te laten plakken.

We kiezen voor KosmosQ Dirty Bird rub, maar we hebben tientallen lekkere rubs voor kip op voorraad, dus kies wat jij lekker vindt.

De Big Green Egg is ondertussen opgestookt tot 180 - 200 graden met de platesetter en het RVS rooster er in.

We leggen 1 kleine chunk Blues Hog Cherry rookhout op de kolen.

De Meater gaat in de kip en stellen we in op 74 graden.

Voor de compote weken we 2 KokenOpHout rookplankjes in water.

We snijden 2 Elstar appels in dikke plakken en leggen deze op rookplankjes boven direct vuur in de  Compact kamado. Zie je meteen dat zo’n kleine kamado ook handig is voor erbij.

De geur en smaak van het cederhout trekt mooi in de appel. Als deze een beetje zacht is snijden we de schijven in blokjes.

Ondertussen plaatsen we een kleine Dutch Oven in de compact boven direct vuur en doen hier een klont roomboter in. Hierin bakken we de appelblokjes heel even aan, dan voegen we 100ml water en het sap van een citroen toe.

We plaatsen de platesetter in de compact en laten de Dutch Oven met de appeltjes rustig pruttelen. Onderweg doen we er nog kaneel naar smaak bij. Af en toe omroeren en met je spatel de blokjes een beetje platdrukken.

Het is klaar als het een zachte compote is geworden.

Het is handig om je appelschijven in de kamado te leggen voor je aan de kip begint, dan is alles ongeveer gelijk klaar (ca. 3 kwartier).

De kip serveren we op een plank met oma’s frieten en een schaaltje met de appelcompote. Om je herinnering compleet te maken hebben we er nog een mooie kers op gelegd.

Bestel hier je Waardse Boerderij Kip

Bestel hier je rookplank

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Footer image

© 2024 Beef Exclusief B.V., Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.