Deze mooie 120 dagen graan gevoerde entrecotes zijn lekker dik, hebben een mooie marmering en een stevige vetlaag aan de zijkant. Je ziet al dat deze op hoog vuur bereid moeten worden en heerlijk gaan smaken.
We bestrooien ze royaal met rookzout van Zeeuwsche Zoute. Dit zout komt uit de Oosterschelde bij Bruinisse waar oester- en mosselbanken het water zuiveren.
Door het calcium tussentijds af te scheppen en te drogen in zoutovens is dit zout veel zachter dan bijvoorbeeld Mediterraans zeezout.
Door het calcium tussentijds af te scheppen en te drogen in zoutovens is dit zout veel zachter dan bijvoorbeeld Mediterraans zeezout.
Binnenkort komen we hier nog uitgebreid op terug.
Na het zouten van de steaks stoken we de Bastard op, met een tot de rand gevulde kolenmand. Direct op de ‘oren’ van de kolenmand leggen we het gietijzeren rooster van onze MiniMax (rooster van een andere compact zal ook wel passen).
De temperatuur stoken we op naar 260 graden (!) en het rooster ligt maar centimeters boven de gloeiende kolen.
We zetten de entrecotes één voor één met de vetrand op het gietijzeren rooster en het vet smelt bijna direct . De vetrand is in no time tot de helft geslonken.
Dan leggen we de steaks plat op het gietijzer en na een 60-90 seconden draaien we deze een kwartslag en wachten nogmaals een goede minuut.
Hetzelfde doen we met andere kant. Het smeltende vet zorgt voor 'Flare ups’ (gewoon vlammen), dus kijk uit!
De steaks krijgen een mooie streep en carameliseren prachtig.
We halen de entrecotes van het rooster en leggen deze onder aluminiumfolie op een plank om te rusten. We meten nu een kerntemperatuur van krap 38 graden, maar de hitte zit in het vlees dus deze gaart flink door.
Na een minuut of 7 halen we ze onder de folie vandaan en meten een kerntemperatuur van 51-52 graden, voor onze smaak perfect!. Laat ze dus niet te lang op je rooster liggen, want bij grillen op deze temperatuur gaart hij flink door.
We malen nog wat verse peper over de steaks en serveren er wat ’t Centrum kruidenboter bij.
Echt een supersteak met een mooie gecarameliseerde crust.
Featured products
The Black - Angus / Don Pedro Entrecote - 120 dagen GV
€5,30
Zeeuwsche Zoute Zeeuwsche Zoute Gerookt
€8,95
The Bastard Urban Large Complete
€1.599,00
Grill Guru Cast Iron Grid
€53,95
Eetcafé 't Centrum De lekkerste kruidenbotermix
€3,49
Eetcafé 't Centrum Kruidenboter "Eetcafe 't Centrum"
€2,99