0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Ab De Graaf - Woensdag 24 September 2021

    RUBIA GALLEGA TRI TIP

    RUBIA GALLEGA TRI TIP met Mierikswortelmayonaise

    Als ze zouden zeggen dat hij van een mammoet komt zou je het bijna geloven. Wat een joekel, 2.001 GRAM!

    Het Spaanse Rubia Gallega rund kan echt gigantisch worden, Google hier maar eens op en je ziet foto’s van boeren die amper tot de schouder van het rund komen. Nu kan het natuurlijk dat de mensen daar erg klein zijn, deze runderen zijn in elk geval groot.

    Na de kalfs Tri Tip van vorige week is dit wel even andere koek.

    Ga je deze direct heat of aan het spit bereiden dan zullen tegen de tijd dat de kern rond de 50 graden zit, de buitenranden bruin/grijs zijn. Persoonlijk vind ik het geweldig als zo’n stuk vlees van boven tot onder rosé is met een dun grill korstje.
    Dus gaan we voor low and slow garen en vervolgens afgrillen.

    We hebben hem 48 uur van te voren uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd. Zo’n groot stuk rustig ontdooien kost echt wel even tijd.
    2 uur voor bereiding hebben we hem uit de koelkast gehaald en op een koele plaats iets meer op temperatuur laten komen.

    De buitenkant bestrooien we royaal met Wicked Que Sweet Georgia Heat rub, een stevige rub, maar dat kan zo’n groot stuk vlees wel hebben.

    De Big Green Egg stoken we op en plaatsen de ConvEGGtor (platesetter), drippan en RVS rooster.
    De temperatuur stellen we op 110-120 graden.
    Je kan er wat rookhout bij leggen, maar zelf wilden we even niet zo’n sterke rooksmaak.

    We plaatsen de Meater+ en leggen het vlees op het rooster.
    Het zal om en nabij anderhalf uur duren voor we op een kerntemperatuur van 48 graden zitten.

    We vonden ergens een recept voor een Mierikswortelmayonaise, dus we hebben alle tijd om deze nu te maken:

    • 160 ml mayonaise

    • 80 gr mierikswortel geraspt

    • 1 tl citroenschil

    • 1 el citroensap

    • zeezout grof

    • zwarte peper versgemalen

    Doe alle ingrediënten in een kom en meng het geheel goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.

    Het is lekker weer, dus de rest van de wachttijd gebruiken we voor een drankje en gezellig bijkletsen.

    Als we een kerntemperatuur bereikt hebben van 48 graden leggen we het vlees apart met folie er overheen, verwijderen de convector en RVS rooster en plaatsen het gietijzeren rooster.
    Alle luchtschuiven gaan vol open en de temperatuur vliegt omhoog. Nu wachten we even tot het Gietijzer door en door heet is en grillen dan de Tri Tip aan beide kanten af.

    We laten hem nu 10 minuutjes rusten en leggen de aardappels die we gepoft hadden even direct op het rooster voor de mooie markering.

    Het vlees snijden we in plakken, hij is prachtig gelijkmatig gegaard, en serveren we met de licht zure mierikswortelmayonaise en de gepofte aardappel.

    Mocht er per ongeluk iets over blijven dan kan dit later heerlijk op een sandwich of in een salade verwerken.

    Bestel hier je Rubia Gallega Tri Tip

    Recepten

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking