0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Ab de Graaf - Vrijdag 1 Juni 2019

    PEPER, ZOUT EN GEBOTERDE JACKS CREEK RIB EYE

    Dat klinkt wel erg simpel en eigenlijk is dat het ook... Tot je hem proeft!
    We gebruiken de FLOR DEL DELTA mix van zeezout en 5 soorten peper. Dit is echt een super mix waar gerenommeerde chefs helemaal lyrisch over zijn.

    Maar we beginnen even vooraan.
    De mooi gemarmerde graan gevoerde Jack’s Creek Black Angus Rib Eye van 400 en 450 gram laten we even goed op kamertemperatuur komen. Ondertussen stoken we de grill op voor Direct Heat.

    We leggen vast wat voorgegaarde pofaardappelen langs de rand. We pletten even 3 knoflooktenen en doen deze met een flinke klont boter in een pan, kan, beker, wat je wilt. Hier doen we nog wat takjes rozemarijn bij en het geheel verwarmen we al roerend.
    We laten de knoflook en rozemarijn even lekker in de boter trekken en leggen ondertussen de Rib Eyes op het gietijzeren rooster voor een mooie grill streep.
    We laten deze een paar minuten goed aangrillen en draaien de steaks dan. Meteen gieten we wat van de boter over de gegrilde kant van de steak.
    Er kan wat aflopen wat vlam vat, maar sluit de deksel van de grill en deze vlammen doven vanzelf. Ondertussen hebben we ook wat trostomaatjes langs de rand gelegd.
    Na een paar minuten draaien we nog 1 keer terug om ook de andere kant te begieten met de botermix.

    Nu wordt het tijd om de steaks in de gaten te houden. Bij een kerntemperatuur van 48-49 graden halen we deze er af en leggen ze even weg, losjes afgedekt met wat folie.
    Het rusten is echt nodig om te zorgen dat het vocht weer in het vlees trekt. Doe je dit niet dan zie je bij het snijden veel sap en vocht uit het vlees lopen. Soms zie je foto’s voorbij komen van vlees in hele plassen vocht. Dat kan je hier dus mee voorkomen (op tijd en langzaam laten ontdooien helpt ook). Het was zondag nogal stormachtig, een steak koelt dan snel af, maar pak je het te dicht in dan gaart het wel snel door.
    We lossen dit op door nu buiten een thermobox te gebruiken waarin het vlees ook verzonden wordt. Het is dus een kwestie van uitproberen wat je vlees doet met doorgaren, dit is ook weer afhankelijk van de dikte en zoals gezegd de omgevingstemperatuur, maar als je bij 48-49 graden je vlees er af haalt gaart hij meestal wel naar de 53-54, dus medium rare.

    Nu al het vocht weer in de Rib Eye zit bestrooien we deze royaal met Flor del Delta Mediterranea Pimientas (The pepper blend of Fleur de sel, includes 5 peppers from Jamaica; Sichuan, Pink Curepipe, White Sarawak, Black Kampot and Long Java peppercorns). Waarom niet vooraf? De pepers verbranden dan bij direct heat wat een bittere smaak geeft.

    Aansnijden en proeven.
    Je voelt het zout smelten en de peper branden op je tong. Dit gecombineerd met het super malse vlees dat een authentieke steakhouse grillsmaak heeft maken dit tot een top gerecht.
    Doe je ogen dicht en je waant jezelf ergens op een Argentijnse Pampa samen met een paar ‘vaqueros' rond een kampvuur na een zware dag veedrijven.
    THIS IS BBQ!

    Bestel hier je

    Recepten

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking