Magische Paella Mixta

Magische Paella Mixta

Wij maakten een echte Paella Mixta met, zoals de naam al doet vermoeden een mix van kip, vis en schaaldieren.
Speciaal voor het echte vakantiegevoel heeft Beef Exclusief authentieke producten ingekocht om deze geweldige Paella thuis te kunnen maken.
Denk hierbij aan de Bomba rijst, bouillon, safraan, paprikapoeder etc.

Magische Paella Mixta

Ik herinner me nog hoe ik als klein ventje achterin zat en mijn vader de auto langs afgronden en rotswanden in de bergen achter Port de la Selva reed.

Elk jaar gingen we daar in een klein restaurantje met een patio en riet-gevlochten stoelen paella eten. De reis, het Spaanse personeel en de sfeer, het was voor mij één groot magisch avontuur.

Grote boulevards en massa toerisme waren er toen nog niet. De vakantie bestond uit een magisch blauwe zee, een bloedhete bungalowtent, grote blokken ijs voor de koelbox kopen op de visafslag en meteen even inkopen doen bij een oud vrouwtje in een wijnkeldertje waar nadruppelende kranen van de houten vaten zorgde voor een geweldige geur.

De wereld is in een kleine halve eeuw wel veranderd, maar voor mij valt Paella nog altijd onder magische vakantieherinneringen.

De originele Paella komt uit Valencia en is gevuld met kip en konijn. Door de jaren heen is dit gerecht ook in andere delen van Spanje terecht gekomen. Hierbij werd  vaak gebruik gemaakt van de ter plekke beschikbare producten. Zo kwamen aan de costa’s de vis, schaal- en schelpdieren in de Paella terecht.

Wij maakten een echte Paella Mixta met, zoals de naam al doet vermoeden een mix van kip, vis en schaaldieren.

Speciaal voor het echte vakantiegevoel heeft Beef Exclusief authentieke producten ingekocht om deze geweldige Paella thuis te kunnen maken.

Denk hierbij aan de Bomba rijst, bouillon, safraan, paprikapoeder etc.

Paella Mixta recept

Achter in de pit hadden we nog een grote vlakke Paella pan liggen. Het is belangrijk dat de bodem mooi gelijkmatig verwarmd word. Nu hebben wij in onze Big Green egg medium pootjes aan het RVS rooster gemaakt zodat we deze zowel laag op de vuurring als omgedraaid ook hoger in de ketel kunnen gebruiken.

De Paella pan paste precies op de moertjes van deze pootjes zodat we een mooie luchtdoorlaat hebben en een mooie egale verhitting onder de pan.

Eerst garen we de kiplollies met wat toegevoegd rookhout zodat we echt rokerige kip krijgen.Gewoon omdat wij dat lekker vinden.

Dan gaat de pan op de Big Green Egg met wat olijfolie er in.

Hierin bakken we de grote gamba’s, met wat grof zeezout er over, aan 2 kanten bijna gaar. Zo garen straks nog wel wat door als we ze terug leggen.

De kiplollies en de garnalen hebben we beiden apart gelegd ingepakt in folie.

De kipdij hebben we in niet te kleine stukjes gesneden en gekruid met Cheecky Chicken Rub.

Deze braden we aan in de pan en als ze goudbruin kleuren voegen we de garnalen, inktvisringen en de stukjes roodbaars filet toe.

Dit geheel bakken we ca. 1,5 minuut.

Volgende stap is de fijngesneden knoflook en tomaatblokjes en deze bakken we ook enkele minuten mee.

Ondertussen hebben we de bouillon opgewarmd en daar de saffraan draadjes en kleurstof aan toegevoegd.

Strooi meteen daarna de paella rijst in de paella pan en bak deze mee, tot de rijst iets glazig begint te worden.

Als de rijst een beetje glazig ziet, gieten we de bouillon erbij en zetten de zuurstofschuif van de BBQ verder open.

We verdelen de ingrediënten over de pan en brengen hem aan de kook.

We laten de paella ca. 8 minuten inkoken tot de bovenste rijst boven het vocht uitkomt

Nu temperen we de temperatuur en laten nog een minuut of 10 nachtje door pruttelen tot het meeste vocht er uit is.

We mengen een theelepel Pimento Ahumado en een theelepel Pimento picante er doorheen en roeren alles een keer goed om.

Dan laten we alles nog 10 minuten rustig doorpruttelen tot het het meeste vocht er uit is verdampt.

Ondertussen leggen we de gamba’s en Kiplollies er op.

De rijst mag wat stevig zijn, maar je kan altijd wat vocht toevoegen en langer door pruttelen. Kwestie van smaak.

 

Haal de pan van de Big Green Egg en laat hem 5 minuten rusten.

 

Ingrediënten royaal voor 4 personen (of voor 2x)

 

100 ml extra vierge olijfolie

10 Kiplollies

10 grote rauwe gamba’s met schaal

500 g kipdijen, in stukken van ongeveer 5 cm

200 g inktvis, in blokjes of ringen gesneden

200 g gepelde Extra Garnalen. Dus niet die kleine Hollandse

200 g Roodbaars filet of zeeduivel, in stukken van ongeveer 4 cm

2 tenen knoflook, fijngesneden

2 tomaten, in kleine blokjes gesneden

ca. 20 saffraandraadjes aan de bouillon toegevoegd

1 zakje kleurstof voor paella

1 zakje  paella rijst, type Bomba

1 L  Paella bouillon. Voor de Mixta kan je zowel de Marinera als de Valenciana of de Seafood Bouillon gebruiken

Zout naar smaak

 

Bestel hier je Paella producten

Wil je alle ingrediënten voor deze mixta  in 1 keer bestellen?
Kijk dan voor de receptbundel onderaan de bomba rijst.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box