FREAKY FRIDAY CHICKEN ON A BEERCAN

  • Geplaatst op
  • Door Ab de Graaf
  • 0
FREAKY FRIDAY CHICKEN ON A BEERCAN

Een klassieker met een kleine twist.
Beercan Chicken of Chicken on a can is een van de bekendste BBQ gerechten.
Wij hebben deze keer gekozen voor een kleine Waardse Boerderijkip van 1 kilo. Dit is wel wat klein voor deze bereidingswijze maar lekker als je samen bent en niet teveel wilt eten. Uiteraard gaat dit ook prima met een grotere kip.

FREAKY FRIDAY CHICKEN ON A BEERCAN

Een klassieker met een kleine twist.

Beercan Chicken of Chicken on a can is een van de bekendste BBQ gerechten.
Wij hebben deze keer gekozen voor een kleine Waardse Boerderijkip van 1 kilo. Dit is wel wat klein voor deze bereidingswijze maar lekker als je samen bent en niet teveel wilt eten. Uiteraard gaat dit ook prima met een grotere kip.

Als variatie injecteren we eerst pure Cointreau in de borst en dijen van de kip. Cointreau is een sinaasappellikeur en voegt een lekker citrussmaakje toe.
Naast smaak toevoegen kan je de injecteer techniek prima gebruiken om het vlees sappig en mals te houden en uitdroging te voorkomen, maar dat is bij een Beercan Chicken absoluut niet nodig. Hier doen we het uitsluitend voor de smaak.

Vervolgens wrijven we de kip in met de Cheeky Chicken Rub van Smokey Goodness , dat mag lekker royaal.
Pak je favourite bier en onthoud hierbij: If it ain’t good enough to drink, it ain’t good enough to cook. Dit geldt trouwens ook als je met wijn kookt.
Drink eerst een paar slokken uit het blik, tenslotte moet je zeker weten dat het goed bier is…
Zelf maak ik dan altijd extra gaten, of verwijder ik de bovenkant van het blik zodat het bier vrijuit kan dampen.

Je kan ook nog kruiden bij het bier in het blik doen, maar in dit geval met de rub en cointreau vind ik dat overdone.
Verwarm het bier even voor op het rooster, zeker als het uit de koelkast komt anders is de kip al flink aan het garen voor het bier verdampt.
Dan plaatsen we het blik in de houder.
Op zich is een houder helemaal niet nodig, je kan ook het blik op het rooster zetten en de poten wijd en iets naar voren plaatsen waardoor een driepoot ontstaat.
Het grote voordeel van onze houder is stabiliteit, niet alleen tijdens het grillen, maar ook als de kip van het rooster kan en het hete blik verwijderd kan worden, wel zo veilig.

Schuif de kip met haar kont over het blik (be tender with me baby) zodat deze mooi stabiel staat.
Mocht er bij de nek van je kip een opening zijn vouw deze dan dicht met het vel of plaats hier een kurk in (geen plastic kurk uiteraard) anders verlies je je kostbare damp.
Het dampende bier heeft nu maar één uitweg, dwars door het vlees van de kip wat dit heerlijk sappig en mals maakt terwijl het vel mooi krokant grilt.

De meesten grillers plaatsen de kip op het indirecte deel van de BBQ met de borst naar het vuur. Zo kan het dikste deel ‘voor garen’ en draaien de kip daarna regelmatig.
Zelf leg ik de kolen meestal rondom langs de rand van de grill met in het midden onder de kip een lekbakje. Je kan dan aan de borst kant eventueel wat extra kolen leggen. Zo heeft de kip ook de meeste ruimte. Net wat jij het handigst vindt.

Plaats de I-Grill diep in de heup tegen het bot aan.
Om in de bier(commercial) stijl te blijven: "And now we wait… "
Met kip mag je absoluut geen risico nemen, dus zorg dat de kip minimaal 72 graden is.

That’s it, ingewikkelder kunnen we het niet maken

Zowel de BBQ, de kip, de injector, de Cheeky Chicken Rub als de poultry holder en de i-grill thermometer hebben wij op voorraad. En als je echt graag wilt leveren we dat biertje er ook nog bij.
Kijk op: www.beefexclusief.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Powered by Lightspeed