0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Ab de Graaf - Woensdag 17 Juli 2022

  Campfire Chicken met salieboter.

  Beercan-, spitgrilled-, Dutch Oven-, roadkill- of spatchcock chicken, we hebben al op zoveel verschillende manieren kip bereid, maar deze was ook weer geweldig.

  Je vlees bereiden op een echt vuur brengt de avonturier in je boven. Nu het even geen 35 graden, maar nog steeds heerlijk zomerweer is is het heerlijk om een vuurtje te stoken.

  Dus besloten we om alle luxe kamado’s koud te laten en een kip te gaan bereiden op een kampvuurtje. De kunst is natuurlijk om hem niet te laten verbranden, niet droog te laten worden, maar wel mooi te garen.

  Google is onze vriend voor tips en daar kwamen we onze vriend Roel 'Pitmaster X’ tegen die een heerlijke salieboter gebruikte. Nu maken we deze zelf ook vaak met verse salie uit onze kruidentuin, maar Roel voegde er ook nog citroenrasp aan toe, goeie tip.

  Dus raspen we 1 citroen en hakken 6 blaadjes salie fijn, dit mengen we met 75 gram roomboter, een halve el Flor del Delta zeezout en een halve tl vers gemalen peper.

  Dan stoken we het vuur op in de Finnwerk vuurschaal en zetten de Petromax TriPod klaar. Spreekt voor zich dat je mooi droog en schoon hout moet gebruiken.

  We hebben een Waards Boerderij kipje van een kilo gepakt. Deze eet je met z’n 2’en makkelijk op, ben je met meer dan is het handiger om 2 kippen te nemen i.p.v. 1 hele grote.

  We maken de huid op de borst van de kip een beetje los en duwen de boter onder de huid. Dit doen we ook op de rug van de kip.

  Om de kip straks op te kunnen hangen knopen we slagerstouw in de lengte om de kip, voor de zekerheid doen we dit 2 keer, mocht er 1 breken of doorbranden dan ligt de kip niet meteen in je vuur.

  Ook in de breedte binden we de kip 2 keer op. Zo blijft de boter mooi op z’n plek onder de huid en houden we het ‘hangtouw' ook kort op de kip.

  Dan bestrooien we de kip rondom met noskosThe Chicken’ rub.

  Het vuurtje brandt lekker en schuiven we wat meer achterin de vuurschaal. De gloeiende kolen die er af komen schuiven we onder de haak van de tripod waar de kip aan komt te hangen.

  Dit is hetzelfde principe als wanneer je met een braai werkt.

  Voel even ter hoogte van de haak, als je je hand hier max 4 seconden kan houden zit je op ongeveer 180 graden, prima temperatuur om te grillen.

  We plaatsen een Meater in de borst van de kip en hangen de kip aan de haak.

  Nu is het een kwestie van in de gaten houden. De vlammen mogen de kip best af en toe raken door de wind, maar we willen niet dat hij verbrandt.

  Hang je de kip te hoog dan zal deze niet garen.

  Het vuur en de kolen verwarmen de kip van onder en een beetje van 1 zijkant, zorg dus dat je de kip ook regelmatig omdraait, op z’n kop hangt, horizontaal hangt etc.

  Daarbij moet je ook je vuurtje uiteraard goed in de gaten houden.

  Het is dus geen kwestie van boven het vuur hangen en slapen in je hangmat, dan moet je een draaispit in je kamado gebruiken.

  Het vet van de kip druipt, de boter smelt en de geur is echt geweldig.

  De Meater zit in de borst van de kip als indicatie, maar met de Superfast Thermapen prikken we af en toe op andere delen om te kijken of de kip gelijkmatig gaart of gedraaid moet worden.

  Als we een kerntemperatuur van 74 graden bereikt hebben halen we de kip van het vuur en laten we hem even rusten.

  We hebben al op veel manieren kip bereid en dit was de meest basic werkwijze, maar zeker niet de minst bewerkelijke manier. Maar zelden hebben we zo’n lekkere kip gegeten.

  De huid is echt heerlijk door de kruiden en het grillen en de salie/citroenboter heeft het vlees niet alleen mals gehouden, maar ook een heerlijke smaak toegevoegd.

  Echt een aanrader.

    

  Recepten

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking